0

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

 Παραδοσιακά παιχνίδια


Στα πλαίσια της υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ οι μαθητές μας μαθαίνουν και κατασκευάζουν τοπικά παραδοσιακά παιχνίδια. Το πρώτο παιχνίδι είναι το "Σκλιντζαράκι". Σχετικά με αυτό αναφέρεται: 


" Σκλιντζαράκ’ (το)

 Αριθμός συμμετεχόντων: 2 άτομα Χώρος: Δρόμος

Χαρακτηρισμός παιχνιδιού: Κατασκευής Φύλο: αγόρι

Σκοπός: να πεταχτεί μακριά το σκλιντζαράκ’ 

Περιγραφή παιχνιδιού:

Τα παιδιά έκοβαν τη φλούδα ενός πορτοκαλιού σε μικρές ροδέλες διαμέτρου 1 cm περίπου και έφτιαχναν μια κατασκευή που θυμίζει αυτή του κομπολογιού. Μικρές ροδέλες περασμένες η μία κοντά στην άλλη σαν χάντρες σε μια κλωστή.

Χαράζονταν ένας κύκλος πάνω στο έδαφος. Μέσα εκεί έπαιρνε θέση με το, σκλιντζαράκ’- ορίζανε ποιος,- το 1 από τα 2 παιδιά (θέση βολής).

Έξω και σχετικά μακριά από τον κύκλο βρισκότανε το άλλο παιδί. Αυτός που ήταν μέσα στον κύκλο με κίνηση ίδια με αυτή του «σερβίς από πάνω από τον ώμο» στο βόλεϊ, έριχνε το σκλιντζαράκ’ όσο πιο μακριά μπορούσε. Αν το    παιδί  το έπιανε, τότε άλλαζαν θέσεις. Σε περίπτωση που δεν το έπιανε, από τη θέση όπου προσγειώθηκε το πετούσε πίσω στον κύκλο με σκοπό να μπει μέσα.

Το παιδί όμως που βρισκότανε μέσα στον κύκλο μπορούσε να το αποκρούσει (με τα χέρια). Εάν δεν τα κατάφερνε τότε άλλαζαν θέσεις. Όταν όμως  το  σκλιντζαράκ’ έπεφτε κάπου έξω από τον κύκλο, τότε το παιδί που βρισκότανε μέσα στον κύκλο, μετρούσε με βηματισμούς ξεκινώντας από τη διάμετρο του κύκλου ως το σημείο προσγείωσής του π.χ. μετρούσε 20 βήματα. Μπορούσε να αυξήσει το αποτέλεσμα με συνεχόμενα χτυπήματα στο σκλιντζαράκ’ προς τα πάνω. Το ίδιο γινότανε (οι βηματισμοί δηλ.) και στην περίπτωση της απόκρουσης. Κέρδιζε αυτός με τους περισσότερους πόντους.¨

Πηγή :Α Γκόλια - 2004 - ir.lib.uth.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου